Kuinka pidämme huolta toisistamme koronapandemian aikana?

Tämä artikkeli on laadittu Itäraportti -radio-ohjelman (vko 16) pohjalta. Studiossa keskustelivat tuolloin IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka, hallituksen- ja johtoryhmän jäsen Kenneth Grönroos, varainhankkija ja kenttäpastori Ari Talja sekä viestintäjohtaja Markku Tenhunen. Ohjelma nauhoitettiin 15.4, jolloin Uudenmaan maakunnan rajat avautuivat jälleen.

Markku Tenhunen nostaa keskusteluun tärkeän näkökulman.

-korona-tilanne koskettaa syvästi ja mietityttää monella tasolla. Suurin shokki taitaa  olla yleisen turvallisuudentunteen menetys: kun perusta horjuu, niin sillä on syvä vaikutus ihmisiin. Kunpa tämä aika antaisi meille viisaat sydämet. Eräällä kanavassa olleeseen radio-ohjelmaan oli soittanut iäkkäämpi henkilö ja kertonut, että hänelle oli koiranulkoiluttaja tokaissut: ”Pysy ämmä sisällä.” Tähän ohjelmassa soittaneiden ihmisten kysymyksiin vastannut tunnettu poliitikko oli todennut, että ikääntyneiden pitäisi pysyä kodeissaan. Tuntuu, että Suomessa puuttuu empatiaa ja myötätuntoa ikäihmisiä kohtaan. Esimerkiksi Ruotsissa yli 80-vuotiaat eivät enää saa tehohoitoa. Jos tähän otetaan kristillinen näkökulma, niin millä tavalla meidän tulisi pitää huolta toisistamme?

Ari Talja vastaa:

-Jokainen Jeesuksen seuraaja iästä riippumatta on osa Kristuksen ruumista. Jeesus sanoi: ” kaikki minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.” Jokainen meistä voisi asettua ikäihmisen asemaan ja pohtia, miten itse haluaisi tulla kohdelluksi ja kohdatuksi tässä koronatilanteessa. Olitpa sitten kristitty tai et, toivoisit varmasti kunnioittavaa kohtelua itsellesi. Tämä asia pitäisi huomioida niin yhteiskunnallisesti kuin seurakuntatasollakin. Ikäihmisten marginalisointi pitäisi lopettaa, ja pitäisi keskittyä heidän auttamiseensa. Monet kirkot ja järjestöt ovatkin mukana auttamassa ja tällaista soisi näkevän enenevässä määrin.

Kenneth Grönroos toteaa tähän:

-Yksinäisyys on Suomessa muutenkin ongelma ja nyt tilanne kärjistyy. Tällainen ”Pysykää kotona”-huutelu iäkkäille on raakaa. Arvot tuntuvat olevan hukassa, ja asenteet koventuneet.

Hannu Haukka kertoo, miten koronavirus on vaikuttanut lähetystyöhömme:

-IRR-TV:llä on laaja lähetystyökenttä, ja järjestöllämme on toimistoja ympäri maailman. Siksi koronavirus vaikuttaa työhömme kaikkialla. Venäjä on suurin lähetyskenttämme ja siellä oli tänä aamuna (15.4) rekisteröity yhteensä 24 000 koronatartuntaa. Yön aikana tartuntoja oli tullut 3000 lisää. Moskovan liepeillä oleva moottoritie oli täyttynyt valtavan pitkistä ambulanssijonoista, mikä tarkoittaa sitä, että itänaapurissamme on katastrofi, josta emme Suomessa tiedä mitään. Itä-Ukrainan sotatoimialueella (jonne meidän piti toteuttaa missio) on tällä hetkellä melkein 4000 tartuntaa. Mongoliassa on myös tuhansia tartuntoja, ja rajat ovat kiinni. Kaikki nämä ovat lähetyskenttiämme. Ranskasta oli tullut kutsu neuvottelemaan suurkaupunkimissiosta Pariisiin, mutta sielläkin on yli 100 000 tartuntaa valtiotasolla. Tämä kaikki vaikuttaa IRR-TV:n työhön konkreettisesti juuri nyt. Kirjallisuustyömme Venäjällä toki jatkuu tauotta, samoin satelliittilähetykset muslimimaihin. Olemme yhteydessä eri maiden kohteisiimme, ja myös rukoilemme kaikkien puolesta.

Miten sitten IRR-TV voi varautua koronan jälkeiseen aikaan?

Hannu Haukka vastaa:

-Noudattamalla Jeesuksen antamaa lähetyskäskyä ja kertomalla Valtakunnan Sanoman koko maailmalle. Tähän ei riitä pelkkä internet, vaan tarvitsemme seurakunnat mukaan. Toki omat haasteensa työllemme tuo kanssakäymisen ja sosiaalisen läheisyyden rajoitukset, jotka luultavimmin jäävät jollain tasolla voimaan pitkäksikin aikaa. Tämä vaikuttaa esimerkiksi missioihin, joiden lopussa emme voi järjestää suuria päätösjuhlia. Hyvää tässä on, että ihmiset voivat kuitenkin tilata missiokirjan! Seurakuntien oma kirjakuriiri vie kirjan perille sitä tarvitsevalle henkilölle.

Mitä seurakunnissa pitäisi tehdä syrjäytyneiden hyväksi?

Ari Talja toteaa:

-Ainakin seurakuntien pitäisi ottaa yhteyttä näihin yksinäisiin ihmisiin; joko puhelimitse tai sosiaalisen median kautta. Sekä eri tavoilla muutenkin lisätä kristillistä sisältöä media-alustoilleen. Tämän lisäksi heille täytyy tarjota henkilökohtaista asiointiapua. Se antaa viestin siitä, että he eivät ole yksin.

Pelottavaa on, että siltikin jää väliinputoajia.

Kenneth Grönroos jatkaa:

-Kuitenkin seurakuntana me voimme olla Kristuksen kädet ja myös syli. Tehtävämme on lohduttaa toisiamme. Raamattu sanoo: Kiitetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä, laupeuden Isä ja kaiken lohdutuksen Jumala, joka lohduttaa meitä kaikessa ahdistuksessamme, että me sillä lohdutuksella, jolla Jumala meitä itseämme lohduttaa, voisimme lohduttaa niitä, jotka kaikkinaisessa ahdistuksessa ovat.” Tämä puhuu siitä, mitä meidän ihmisinä pitäisi tehdä. Suomessa on paljon ikäihmisiä, joita ikään kuin väheksytään tai jätetään huomiotta. Mutta juuri he ovat meidän isiämme, äitejämme, isoisiä ja isoäitejä! Heitä täytyy arvostaa.

Hannu Haukka kertoo, miten kristittyjen suomessa ja Venäjällä tulisi suhtautua niihin seurakuntiin, jotka kokevat vainoa työssään:

-Venäjällä osa seurakunnista on joutunut sulkemaan mm. rukoushuoneitaan. Näistä ei kuitenkaan kerrota mediassa, vaan tilanteista annetaan siloteltu kuva. Osa seurakunnista haluaa olla poliittisesti korrekteja, eli ei haluta viestiä mitään, mikä olisi eriävää valtion tai Kremlin mielipiteeseen. ”Olin vankeudessa, ja te kävitte minua katsomassa”- ei toteudu tällaisten seurakuntien osalta, jos he päättävät vaieta sisarseurakuntiensa vaikeuksista. Esirukousta kaivataan joka taholta, sillä jos yksi osa Kristuksen ruumiista kärsii, niin kaikki kärsivät sen myötä. Jumalalla on varmasti oma sanomansa tämän kriisin myötä, mutta ei ole meidän aikamme pelätä. Meillä ON tulevaisuus ja toivo. Me jatkamme uskollisuudella tässä tehtävässä, mikä meille on annettu.

Markku Tenhunen nostaa esille tärkeän näkökohdan:

-Sosiaalisessa mediassa viljellään monenlaista pelkoa, kristillisissäkin piireissä. Pelolla ei kuitenkaan pitäisi olla sijaa tällaisena aikana. Me olemme luotu Jumalan kuvaksi ja Jumalassa ei ole pelkoa, eikä meilläkään siksi pitäisi olla aiheetonta pelkoa. Jumalanpelko taas on eri asia ja sillä tarkoitetaan syvää kunnioitusta Häntä kohtaan. Pelko helposti halvaannuttaa meidän toimintamme ja vuorovaikutuksemme toisiin ihmisiin.

Ihmisille lietsotaan mediassa pelkoa, mutta harvalla on kuitenkaan ratkaisua pelon ongelmaan: Miten selvitä päivittäisten negatiivisten uutisten virrassa? Mihin keskitän huomioni ja miten saan yhteyden tähän Jumalaan, joka sanoo ”Älä pelkää, usko ainoastaan”. Se on se ratkaiseva asia. Ihmiset ovat liian kauan jättäneet Jumalan huomioimatta. Nyt ei ole muuta apua tarjolla, on vain se paras apu tarjolla, ja Hän on luvannut pitää huolta niistä, jotka Hänen puoleensa kääntyvät.

Kenneth Grönroos toteaa:

-Tällaisen kriisin aikana pintaan nousee kaikenlaisia salaliittoteorioita. Kristinusko ei kuitenkaan pelkää faktoja, asiat ovat niin kuin ne ovat ja me omistamme Jumalan kaikki lupaukset, jotka pysyvät pimeydessäkin. Meidän täytyy ottaa etäisyyttä kaikkiin näihin outoihin teorioihin. Sosiaalisessa mediassa on paljon sellaista, mikä ei kuulu terveeseen kristillisyyteen. Haluamme olla rakentavia, haluamme auttaa, tukea ja lohduttaa toinen toisiamme. Se on kristittyinä meidän tehtävämme. Yksinäisyydessä ja kriisin ilmapiirin vallitessa kuitenkin kehittyy myös huonoja asenteita.

Hannu Haukka rohkaisee lopuksi kaikkia IRR-TV:n ystäviä:

-Se, että emme saa pelätä, ei kuitenkaan tarkoita holtittomuutta taikka uhkarohkeutta. Meidän täytyy olla varovaisia sellaisia asioita kohtaan, jotka sitä vaativat. Täytyy silti muistaa, mitä Daavid sanoo psalmissa 23: ”Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en minä pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet siellä minun kanssani. Sinun vitsasi ja sinun sauvasi lohduttavat minua.”

Lämmin kiitos sinulle, että seisot lähetystyömme rinnalla esirukouksin ja tukien Jeesuksen antaman lähetyskäskyn etenemistä myös näinä vaikeina aikoina. Voit tukea lähetystyötämme mahdollisuuksien mukaan tästä linkistä.

IRR-TV:n toimitus / Sanna Kuipers