Missio on mullistanut monen elämän Etelä-Sudanissa

Sisällissodan runtelemassa Etelä-Sudanissa viime vuoden marraskuussa käynnistynyt suurkaupunkimissio on yllättänyt menestyksellään järjestäjät. Vastakaiun määrä on ollut ennennäkemätöntä. Eteläsudanilaiset kaipaavat Jumalaa ja rauhaa maahan.

Mission järjestämiseen sotien ja väkivallan leimaamassa maassa liittyi omat haasteensa, mutta sitkeä työ on palkinnut ruhtinaallisesti Etelä-Sudanin pääkaupungin Juban seurakunnat. Heti mission alkaessa puhelinkeskukseen tulvi niin paljon puheluja, ettei kymmeniin tuhansiin puheluihin pystytty vastaamaan. Sanoma anteeksiannosta ja sovinnosta on kiinnostanut satoja tuhansia eteläsudanilaisia.

– Tämä missio on tulvinut yli äyräiden. Kukaan meistä ei olisi voinut arvata ja ennakoida, mitä tulee tapahtumaan. 15 puhelimen sijasta puhelinkeskuksessa olisi pitänyt olla tuhat puhelinta, jotta kaikki sisään tulevat puhelut olisi voitu käsitellä, sanoo IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka.

Lapsi pelastui myymiseltä

Puhelinkeskukseen on tullut paljon mielenkiintoisia soittoja. Eräs liikemies oli luvannut työttömälle, köyhälle perheenisälle rahaa ja työtä, jos tämä myisi hänelle yhden lapsensa. Seuraavana päivänä mies käveli kadulla sekavin mielin ja oli jo aikeissa suostua karmeaan kauppaan. Yllättäen hän näki kadulla mission ulkomainoksen ja soitti hädissään puhelinkeskukseen. Siellä neuvottiin olemaan myymättä lasta. Mies tapasi mission vapaaehtoisen ja tuli sen seurauksena uskoon.

Monen puhelikeskukseen soittaneen eteläsudanilaisen elämä on muutttunut totaalisesti.

IRR-TV:n arabiosaston johtaja Hani kertoo, että mm. monet miehensä tai lapsensa sodassa menettäneet naiset ovat soittaneet puhelinkeskukseen. Kaikki soittajat eivät ole tilanneet missiokirjaa, vaan osa on ollut katkeroituneita Jumalalle ja he ovat halunneet palata takaisin Jumalan luokse.

Kenraalin sydämen muutos

Missio on vaikuttanut syvästi tavallisen kansan lisäksi myös armeijan väkeen ja jopa hallitukseen asti. Eräs kenraali oli nähnyt toimistonsa ulkopuolella mission ulkomainoksen, jossa kerrotaan anteeksiantamuksen mahdollisuudesta, ja että Jumala antaa siihen voiman. Kenraali oli todennut eräälle pastorille, että hänellä on paljon anteeksipyydettävää; hän oli määrännyt alaisiaan surmaamaan suuren määrän ihmisiä sodan aikana.

– Kenraalin synnit painoivat kovasti häntä ja hän halusi löytää ulospääsyn tilanteesta. Hän oli valmis menemään jopa vankilaan maksamaan synneistään niiden vuoksi, joita vastaan hän on rikkonut, Hannu Haukka kertoo.

Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir Mayardit on tukenut Juban missiota. Mission alla pidetyssä Rauhanjuhlassa presidentti siteerasi mission järjestäjien tekstiä.

Missiokirjoja hallitukselle

Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir Mayardit, varapresidentti James Wani Igga ja hallitus ovat tukeneet alusta asti missiota. Hallitukselle ja muille virkamiehille tilattiin 1 500 koskettavia muutostarinoita sisältävää missiokirjaa sekä lukutaidottomille tarkoitettua MegaVoice-toistolaitetta, joka sisältää luettuna mm. Johanneksen evankeliumin, muutostarinoita, ohjeet uskonratkaisun tekemiseen sekä hengellistä musiikkia.

Missiokirjoja painettiin missiota varten alun perin 25 000 kpl ja joulukuussa niitä painettiin Jubassa 25 000 kpl lisää, mutta kirjat tulevat todennäköisesti loppumaan kesken.

Kirjojen ja laitteiden jakamiseen liittyy myös haasteita, sillä kaikilla eteläsudanilaisilla ei ole osoitetta. Siksi eri puolilla maata on 43 pistettä, joista materiaalin voi hakea. Lisäksi MegaVoice-laitteita tullaan jakamaan kuluvan vuoden aikana 3 000 kylään. Etelä-Sudanissa peräti 70 % on lukutaidottomia.

Yksi Jumalan Sanaa sisältävä kuuntelulaite (laatikon päällä) voi tavoittaa kokonaisen kylän evankeliumilla. Laite sisältää myös raamatunkertomuksia lapsille.

Sovinto on ainut tie eteenpäin

Missiosanoma on kiinnostanut paljon kärsineitä eteläsudanilaisia. Lähes 400 000 ihmistä on kuollut sodan seurauksena ja miljoonat ovat paenneet naapurimaihin tai Etelä-Sudaniin pakolaisleireille.

– Jokaisessa perheessä on tapahtunut jokin murhenäytelmä, on menetetty aviopuoliso, lapsia tai koko perhe. Voi olla, että koko kylä on poltettu. Silloin herää syvä toivottomuus ja viha ja sen jälkeen halu kostaa. Siksi Etelä-Sudan tarvitsee todella sanomaa sovinnosta ja anteeksiantamuksesta. Se on ainut tie eteenpäin. Mikään valtio ei voi pysyä kasassa, jos se on täynnä vihaa ja kostonhimoa, Hannu Haukka sanoo.

Mission oli tarkoitus loppua alun perin joulun aikoihin, mutta sitä jatketaan vielä toistaiseksi.

IRR-TV:n vielä meneillään olevalla joulukeräyksellä autetaan köyhiä perheitä ja orpolapsia.

Ruoka-apua ja ompelukoneita köyhille

Etelä-Sudan on ollut myös IRR-TV:n vuoden 2018 joulukeräyksen kohteena. Keräyksellä autetaan sodan takia elinkeinonsa menettäneitä köyhiä lapsiperheitä. Äideille, leskille ja orvoille on toimitettu ruoka-apua, kuten mm. riisiä, jauhoja, öljyä, suolaa ja sokeria, sekä muuta apua. Naisille annetaan myös ompelukoneita ja opastusta koneiden käyttöön, joiden avulla he voivat saada itselleen elantoa. Etelä-Sudanin Kirkkojen Neuvosto organisoi kaiken avun jakelun.

Joulukeräykseen voi osallistua soittamalla lahjoituspuhelimiin 0600 – 117 17 (25,37 € + pvm) tai 0700 – 790 44 (15,07 € + pvm) tai 0700 – 0 – 4455 (10,18 € + pvm). Voit lahjoittaa myös lahjoitussivumme kautta. Kiitos lahjastasi!